Zonnenpanelen plaatsen op een monument

Zonnepanelen op monumenten: een goede zaak?

Zonnepanelen zijn een duurzame manier om energie op te wekken. Ze kunnen worden geplaatst op woningen, bedrijven en andere gebouwen. Maar wat als je een monumentaal pand hebt? Is het dan mogelijk om zonnepanelen te plaatsen?

Het antwoord is: ja, het is soms mogelijk om zonnepanelen te plaatsen op monumenten. Er zijn echter wel een aantal voorwaarden waaraan moet worden voldaan. Zo moet de plaatsing van de zonnepanelen geen afbreuk doen aan het monumentale karakter van het pand. Ook moet de plaatsing van de zonnepanelen worden goedgekeurd door de gemeente.

Welke mogelijkheden om zonnepanelen te plaatsen?

Er zijn verschillende manieren om zonnepanelen op een monument te plaatsen. Een mogelijkheid is om de zonnepanelen op het dak van het pand te plaatsen. Een andere mogelijkheid is om de zonnepanelen op een bijgebouw te plaatsen. Ook is het mogelijk om de zonnepanelen op het erf, in de buurt van het pand te plaatsen.

De kosten van het plaatsen van zonnepanelen op een monument zijn afhankelijk van een aantal factoren, zoals het aantal zonnepanelen, het type zonnepanelen en de plaatsing van de zonnepanelen. De kosten van het plaatsen van zonnepanelen op een monument zijn over het algemeen hoger dan de kosten van het plaatsen van zonnepanelen op een gewoon pand.

 

Zonnenpanelen op dak in Benoordenhout den haag
Verduurzamen met isolatieglas en zonnepanelen

Voordelen van zonnepanelen op een monument

Er zijn een aantal voordelen aan het plaatsen van zonnepanelen op een monument. Zo kunnen zonnepanelen helpen om de energiekosten te verlagen. Ook kunnen zonnepanelen helpen om de CO2-uitstoot te verminderen. Bovendien kunnen zonnepanelen een positieve bijdrage leveren aan het milieu.

Nadelen van zonnepanelen op een monument 

Er zijn ook nadelen aan het plaatsen van zonnepanelen op een monument. Zo kunnen zonnepanelen het monumentale karakter van het pand aantasten. En in het pand zullen er aanpassingen gedaan moeten worden aan de elektrische installatie.

Andere mogelijkheden tot verduurzaming van uw monumentale woning

Of het plaatsen van zonnepanelen op een monument een goede zaak is, hangt dus af van een aantal factoren. Het is belangrijk om de voor- en nadelen van het plaatsen van zonnepanelen zorgvuldig af te wegen voordat je een beslissing neemt. Verduurzamen van uw monumentale woning kan bijvoorbeeld ook door het plaatsen van isolerende beglazing met HR++ glas, zoals wij deden bij dit pand in Benoordenhout, Den Haag. Of door het plaatsen van een warmtepomp. 

Meer informatie over het verduurzamen van uw monumentale woning?

Alexandria Garantie Aannemers heeft een ruimte ervaring met het renoveren van monumentale panden, isoleren, aanleggen van vloerverwarming en installeren van (hybride) warmtepompen. Ook op de site van Monumenten.nl leest u meer over dit onderwerp. Neem voor meer informatie of een vrijblijvend gesprek contact met Mark Alexandria-Loeschke: T: 070 - 338 74 38 of via de knop hieronder.

Vraag een offerte aan

Bouwend Nederland logo AF Onderhoud nl garantie logo VCA logo Fiabci logo SBB logo VVE logo
Energielabel logo Eigenhuis logo Monumenten NL logo Milieu centraal NL logo FSC logo Nederlandse Ondernemersvereniging voor Afbouwbedrijven logo