Maken van een stempelwerk voor de bekisting

Laag op laag op laag voor de perfecte vloer

Dit is deel 2 van de blog. Deel 1 van deze blog: Renovatieproject Belgisch Park

De renovatie van de benedenwoning aan de Gentsestraat in Den Haag vordert. Alexandria Garantie Aannemers heeft de kelder uitgediept om er een volwaardig bewoonbare verdieping van te maken. Zowel in de kelder als op de begane grond komen nieuwe vloeren. De plattegrond van de kelder wordt aangepast aan de wensen van de nieuwe eigenaar van de woning. Alexandria Garantie Aannemers brengt hier haar vakkennis en ervaring in praktijk.

De woning uit 1918 strekt zich uit op de parterre onder twee bovenwoningen. Er is in meer dan een eeuw weinig aan gedaan. De woning was slecht geïsoleerd en gehorig. Een belangrijk onderdeel van de renovatie is het bewoonbaar maken van de kelder. Dat brengt de nodige uitdagingen, vertelt Julia Schlemmer van Alexandria Garantie Aannemers. “In samenwerking met de architect en de constructeur maken we er een prachtige woning van.”

Vraag een renovatie offerte aan

Leggen van een keldervloer met vloerverwarming

Kelder verdiepen

Om van de kelder een bewoonbare ruimte te maken, moest de vloer 1,8 meter naar beneden en de fundering bouwkundig worden aangepast. Een speciale vrachtauto met een krachtige zuiger haalde als een gigantische stofzuiger in totaal 65 kuub zand naar binnen en voerde het af. Van tevoren was de bodem gecontroleerd op verontreiniging. Ook werd met proefgaten de grondwaterstand gecheckt.

Geotechniek

Na diverse bodeminspecties met gebruik van geotechniek wordt de kelder bouwrijp gemaakt. “We brengen een geëgaliseerd zuiver zandbed aan en voorzien dat van bouwfolie. Daarop komt een laag beton met een toeslag van staalvezels. Vervolgens een laag isolatiemateriaal, folie en netten waarop de buizen voor de vloerverwarming worden bevestigd. De vloerverwarming verdwijnt onder een dikke zandcementvloer, zodat de vloer klaar is om te bekleden.”

Vocht buitenhouden

Alexandria Garantie Aannemers behandelt de buitenmuren om optrekkend vocht en vochtdoorslag tegen te gaan. Aan de voor- en achterzijde worden bovendien spouwmuren gecreëerd. “Goede ventilatie is van essentieel belang en bevordert het binnenklimaat”, aldus Schlemmer. Aan de voorkant komt een zogeheten koekoek om daglicht toe te laten. Aan de achterkant maakt Alexandria Garantie Aannemers een sparing in de fundering met een metseltrap naar tuinniveau. In de sparing wordt een glazen pui met deur aangebracht met een reeks koekoeken.

Terrazzovloer

De vloer op de begane grond is deels van beton en deels van hout. Het betonnen deel in gang en badkamer was aangetast door betonrot en wordt vervangen. De vloer krijgt een nieuwe wapening en vloerverwarming met een zandcementvloer. Daar bovenop legt Alexandria Garantie Aannemers een terrazzovloer. Een specialiteit van het bedrijf.

Isolatieplaten

De balken onder de houten vloer zijn verstevigd conform het advies van de constructeur. “Het recept voor de vloer is als volgt”, legt Schlemmer uit. “We verlijmen twee lagen Fermacell-isolatieplaten met elkaar, zwevend aangebracht op de bestaande houten vloer. Ze zijn voorzien van speciale kantstroken om contactgeluid te vermijden. In de bovenste laag frezen we sleuven voor de vloerverwarming. Als we de verwarmingsbuizen hebben gelegd, dichten we de sleuven. Als laatste wordt nog een 10 mm Fermacell-afwerkplaat verlijmd aangebracht. En dan is de vloer gereed om af te werken naar wens.

Geluid- en warmte-isolatie

Boven de woning bevinden zich twee dubbele bovenwoningen. De architect heeft daarom veel aandacht besteed aan de akoestische eigenschappen van de woning. De beletage krijgt zwevende plafonds met een hoge akoestische waarde. Bovendien hebben ze een hoge warmte-isolatie. Op diverse plaatsen in de woning worden voorzetwanden aangebracht die eveneens bijdragen aan een goede isolatie. Schlemmer: “Dit is een mooi project waarin we veel van onze expertise kunnen toepassen.”

 • Isoleren van het een kelder plafond

  Plafondisolatie aanbrengen in de kelder voor warmte- en akoestische isolatie.

 • bekisting aanbrengen

  Maken van een bekisting voor de aanleg van een nieuwe betonvloer.

 • Stempelwerk voor bekisting

  Maken van stempelwerk t.b.v. bekisting, hierna kan de vloer gemaakt worden.

 • bekisting-staal aanbrengen

  De bekisting is gereed en bekisting-staal is aangebracht in overeenstemming met tekening constructeur.

 • staalvlecht en afvoer-stelsel

  De staalvlecht is aangebracht en afvoerstelsel geplaatst.

 • bekisting plaatsen

  De bekisting wordt gesteld voor serie koekoeken aan de achtergevel.

 • Voorzetwanden plaatsen

  De voorzetwanden worden aangebracht voor isolatie met een hoogwaardig rendement aan isolatie en akoestische waarden.

 • voorzetwanden plaatsen

  Voorzetwanden aangebracht: warmte- en akoestische isolatie. Gebruik van hoog-rendement isolatie-materiaal.

 • uitbouw van de keuken

  De keuken wordt uitgebouwd voor meer ruimte.

 • vloerverwarming aanleggen in Gentsestraat Den Haag

  Voorbereiden van plaatsen vloerverwarming.

Vraag een renovatie offerte aan

Bouwend Nederland logo AF Onderhoud nl garantie logo VCA logo Fiabci logo SBB logo VVE logo
Energielabel logo Eigenhuis logo Monumenten NL logo Milieu centraal NL logo FSC logo Nederlandse Ondernemersvereniging voor Afbouwbedrijven logo