Kelder uitgediept met nieuwe betonvloer gelegd

De laatste loodjes: Renovatie in de Gentsestraat

Dit is deel 3.  Deel 1 van deze blog: Renovatieproject Belgisch Park. Deel 2 van deze blog: Voortgang renovatie Belgisch Park. Deel 4: De technische installatie

Het afgelopen halfjaar heeft Alexandria Garantie Aannemers hard gewerkt om de benedenwoning in de Gentsestraat in Den Haag de grandeur terug te geven van een eeuw geleden, toen de woning werd gebouwd. De kelder is uitgediept en getransformeerd tot woonverdieping. Nu is het tijd voor de afwerking. In hoog tempo krijgt de woning een fraaie aankleding. De sfeer van vroeger, de kwaliteit van vandaag.

Veel houten onderdelen, zoals kozijnen, ramen en deuren, zijn vervangen. Het nieuwe hout wordt in de verf gezet; alle binnenschilderwerk wordt gedaan met watergedragen verf. Alexandria gebruikt uitsluitend A-merken, zoals Sikkens en Sigma. Buiten gebruiken de schilders verf op terpentinebasis. Na de grondverf wordt het houtwerk dekkend afgelakt met twee lagen verf.

Vraag een renovatie offerte aan

Honderd jaar verf

Het houtwerk dat is blijven zitten, krijgt een speciale behandeling. “Daar zit maar liefst honderd jaar verf op”, zegt Julia Schlemmer. “Die verf heb je er niet zomaar af.” De schilders gaan de oude verflagen met hete lucht en afbijt te lijf. Vooral oude lijnolieverf kan zich hevig verzetten tegen verwijdering. Het vormt een plakkerig goedje. “Maar we weten hoe we het ervanaf krijgen.”

Het oude hout is voornamelijk uitgewaterd grenen van bomen uit de 19e eeuw. “Heel degelijk”, aldus Schlemmer. “Het zou zonde zijn om dat te vervangen als het niet nodig is.” Voordat het oude hout een nieuwe verflaag krijgt, wordt het geschuurd en geplamuurd, zodat het perfect glad is. Daarna wordt het geschilderd. “We hebben overwogen om het te spuiten, maar dan is het moeilijk onzichtbaar te herstellen als de lak beschadigd.”

De houten deuren worden opgeknapt en opnieuw gelakt

Lijsten en ornamenten

Een kolfje naar de hand van Alexandria Garantie Aannemers is het afwerken van de plafonds. Het bedrijf heeft vóór het breekwerk foto’s gemaakt van de gipsen lijsten en ornamenten. Die worden in de eigen werkplaats secuur nagemaakt. Als het plafond gestukt is, worden de versieringen aangebracht. Het plaatje dat zo ontstaat, is niet te onderscheiden van het origineel.

Ook kroonlijsten, hoekprofielen, lambriseringslijsten, architraven en neuten zijn zoveel mogelijk gered van de sloop. “We maken elke product schoon, zodat de oorspronkelijke details in het houtwerk naar boven komen. Vervolgens maken we een mal om daarmee kopieën te maken. We hebben daarvoor speciale werkbanken. Daardoor kunnen we het meeste zelf maken.”

Strokenparket

Het leggen van de vloeren is ook een kunststukje. In de keuken en de woonkamer komt strokenparket in visgraatmotief met een bies en een band langs de buitenkanten. Een extra uitdaging is dat de vloer van de woonkamer naar de keuken een fractie verspringt. Dat verschil wordt opgeheven door de dikte van de ondervloeren te variëren. Zie ook het artikel over de vloeren.

Terrazzovloer

In de gang en de vestibule komt een 15 mm dikke terrazzovloer. Alexandria Garantie Aannemers is meer dan 20 jaar gespecialiseerd in het aanleggen van terrazzovloeren. Een terrazzovloer is een gegoten vloer die bestaat uit graniet- of marmerkorrels en cement. De creatieve vrijheid van terrazzo is veel groter dan die van marmeren vloeren. Er kan gevarieerd worden met vormen en kleuren. Terrazzo is uitermate stoot- en krasvast. “We leggen een terrazzovloer in fasen”, legt Schlemmer uit. Bijvoorbeeld eerst een zwarte band aan de zijkanten, een licht middenvlak en eventueel mozaïeken. Als de vloer is uitgehard, polijsten we hem. Dan komen de korrels mooi naar voren en krijgt de vloer een prachtige uitstraling. Een uitstraling die mooi past bij een woning uit het begin van de vorige eeuw.”

 • voorzet wand aanbrengen

  Aanbrengen van een voorzetwand.

 • verf verwijderen deur

  Verwijderen van de oude laklagen.

 • Plafond afwerken

  Aandacht bij afwerken plafond.

 • badkamer en badkuip nieuw.
 • nieuwe raamkozijnen plaatsen

  Nieuwe kozijnen met HR++ glas.

 • terrazzo vloer aanleggen.

  Terrazzovloer aanleggen en vlakmaken.

 • Aanleg van terrazzovloer in entreehal.
 • plafond lambrizering aanbrengen

  Gipsen lijsten aanbrengen en afwerken.

 • authentieke oude deuren

  Authentieke houten paneeldeuren.

 • afgewerkte deuren

  Klaar om in de grondlak te worden gezet!

Vraag een renovatie offerte aan

Bouwend Nederland logo AF Onderhoud nl garantie logo VCA logo Fiabci logo SBB logo VVE logo
Energielabel logo Eigenhuis logo Monumenten NL logo Milieu centraal NL logo FSC logo Nederlandse Ondernemersvereniging voor Afbouwbedrijven logo