Hoe werkt een warmtepomp? UItleg van een warmtepomp.

Wat zijn de mogelijkheden van een warmtepomp in een monument? 

Met een warmtepomp verwarm je je woning zonder aardgas. Dat is veel duurzamer. Ook voor monumentale woningen kan een warmtepomp een oplossing zijn. Vaak is een zogeheten hybride warmtepomp dan de beste keuze. Dat hangt ervan af hoe goed de woning geïsoleerd is. We vertellen je graag meer.

Een warmtepomp werkt op elektriciteit en benut warmte uit de lucht of de bodem. Een warmtepomp gebruikt minder energie. Dat is goed voor het milieu en voor je portemonnee.

Hybride warmtepomp voor monumentale woning.

Om volledig van het gas af te gaan en te kunnen vertrouwen op een warmtepomp, moet een woning optimaal geïsoleerd zijn. Dit is bij monumentale panden vaak niet haalbaar. Dikwijls gelden er beperkingen voor de ingrepen die je mag doen.

Een goede oplossing is dan een hybride warmtepomp. De hybride warmtepomp werkt samen met de cv-ketel. Onder normale omstandigheden lukt het de warmtepomp om je huis te verwarmen. Bij extreme kou schakelt de cv-ketel bij om extra te verwarmen.

Ook wanneer een oude woning geen monumentale status heeft, is het soms technisch heel ingewikkeld om via bouwkundige ingrepen op 'nieuwbouw-isolatie-niveau' te komen. Ook dan kan een hybride warmtepomp uitkomst bieden.

 

warmtecomfort in elk vertrek instelbaar
De nieuwe installatie is voorbereid op een hybride warmtepomp

Warmtepomp voor vloerverwarming

Een warmtepomp is een laagtemperatuur-verwarmingssysteem. Hiermee bedoelen we dat het water in het systeem niet warmer dan 40 graden gestookt wordt. Heeft je monumentale woning vloerverwarming, dan is 40 graden in de leidingen warm genoeg voor een comfortabele binnentemperatuur.

Veel klanten van Alexandria Garantie Aannemers vragen ons bij een uitgebreide renovatie vloerverwarming aan te leggen. Dat geeft namelijk veel comfort en woonplezier. Bovendien heb je dan geen radiatoren meer nodig – of veel kleinere. Dat is mooier en de vertrekken worden ruimer.

De pagina’s op deze website over 'renovatieproject Belgisch Park Den Haag’ geven een uitgebreid overzicht van een renovatie van een monumentale woning waarbij we isolatie en vloerverwarming hebben aangebracht. 

Hybride warmtepomp efficiënt en kosteneffectief

Een hybride warmtepomp is een warmtepomp die samenwerkt met een traditionele (HR-)verwarmingsketel, meestal op gas. Op de meeste dagen is de werking vergelijkbaar met een volledig elektrische warmtepomp.

Maar als het erg koud is, schakelt een hybride warmtepomp automatisch over op de gasgestookte verwarmingsketel. De cv-ketel zorgt ook voor het warme water in de keuken en de badkamer.

De hybride warmtepomp is een goede oplossing voor woningen die om welke reden dan ook minder goed geïsoleerd zijn. We adviseren wel om altijd eerst de mogelijkheden voor isolatie optimaal te benutten.

Door de combinatie van een warmtepomp en een verwarmingsketel kan een hybride warmtepomp een efficiënte en kosteneffectieve oplossing zijn voor het verwarmen van een monumentale woning. 

Meer informatie over het verduurzamen van uw monumentale woning?

Alexandria Garantie Aannemers heeft een ruimte ervaring met het renoveren van monumentale panden, isoleren, aanleggen van vloerverwarming en installeren van (hybride) warmtepompen. Neem voor meer informatie of een vrijblijvend gesprek contact met Mark Alexandria-Loeschke: T: 070 - 338 74 38 of via de knop hieronder.

Vraag een offerte aan

Bouwend Nederland logo AF Onderhoud nl garantie logo VCA logo Fiabci logo SBB logo VVE logo
Energielabel logo Eigenhuis logo Monumenten NL logo Milieu centraal NL logo FSC logo Nederlandse Ondernemersvereniging voor Afbouwbedrijven logo